NL

  • NL
  • EN
  • FR
  • DE
Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte +32 (0)56 71 09 49 Contacteer ons

18 Apr 2017

Kun je fruit kweken in een serre?

Veel hobbykwekers houden kweken enkel tomaten, aardbeien of andere groenten in hun kas. Er zijn echter nog veel andere mogelijkheden die je kan kweken in je tuinkas, zoals fruit.

Zelf in een standaard Filclair tuinserre kunt u een grote selectie van fruit kweken zonder deze te verwarmen. Fruitsoorten zoals perziken, citroenen en druiven kan eenvoudig kweken.

Druiven in een Serre

Kan je druiven kweken in een hobbyserre? Veel mensen denken dat je hoge temperaturen nodig hebt om wijnranken te kweken. Maar als u de juiste druiven uitzoekt kunt u zonder problemen zelf uw druiven kweken. Voor meer informatie over welke soorten druiven u kan kweken in een onverwarmde serre kan u terecht bij de betere tuincentra of Filclair verdelers.

Het is natuurlijk zo dat een verwarmde hobbykas veel meer mogelijkheden biedt voor het kweken van wijnranken.

Het hele jaar is het belangrijk om de planten voldoende aandacht te geven om ze zo in goed conditie te houden. Voldoende water voorzien zodat alle wortels goed voorzien zijn en een meststof van goedekwaliteit gebruiken. Tijdens de ontwikkeling van de wijnranken is het belangrijk om af en toe een enkele druiven te plukken, zo hebben de achtergebleven druiven voldoende ruimte om tot de juiste grootte te groeien. 

Een wijnstok kweek je best in een open grond die goed afwatert. Jonge wijnranken hebben ook ondersteuning nodig, hiervoor kan u stokken gebruiken die u naast de plant in de grond prikt of met een draad die van bovenaf opspant. Ieder jaar opnieuw ontwikkelen de wijnranken prachtige bloemen en lekker druiven. Om een goede oogst de garanderen moet u dus regelmatig de zijtakken bijsnoeien tot aan de laatste bloemknoppen.

Citrusvruchten in een tuinkas

We horen het vaak: Kan je citroenen kweken in een serre? - Kan je mandarijnen kweken in een hobbykas? - Kan je sinaasappels kweken in een folie serre?

Dit is zeker mogelijk! Het zal u misschien verbazen maar deze vruchten hebben slechts een temperatuur nodig van rond de 13 graden Celsius. Deze planten overleven zelf de winter als de temperatuur in uw kas niet onder de 4 graden Celsius gaat. U kan deze vanuit het zaadje laten ontkiemen en rustig laten groeien tot een boom, maar dit is niet bepaald de snelste weg om citrusvruchten te oogsten in uw serre. Het kan wel 10 jaar duren voor u de eerste vruchten kan plukken. Om sneller resultaat te hebben dient u stekken te planten.

Nectarines en perziken in een hobbyserre

Perzikken kweken in een kas zonder verwarming? Het kan! Het belangrijkste is de juiste soort uitzoeken. Zo is de perziksoort 'Peregrine' een ideale kandidaat om te kweken in een onverwarmde serre. Deze begint meestal al te rijpen in augustus en heeft als voordeel dat dze zelfbestuivend is, meer informatie hievoor kan u vinden bij de betere tuincentra of Filclair verdelers. Ook onder de nectarines zijn er verschillende geschkte soorten. Deze rijpen later in het seizoen en u kan genieten van hun vruchten vanaf september tot vaak in oktober!

Perziken en necatrines die gekweekt worden in een hobbykas hebben over het algemeen compacte wortels, dus hebben ze veel water nodig tijdens het seizoen. De periode dat de boom ontwikkeld is het aangeraden om deze goed te bemesten. Aangezien er weinig of geen bestuivende insecten in uw serre aanwezig zijn dien je ze hierbij te helpen. De vaakst gebruikte manier om de pollen van plant naar plant te krijgen is met een fijne, kleine borstel. Terwijl de bloemen bloeien kan u dit dagelijkst herhalen om zo uw kans op succes te verzekeren, ook omdat alle pollen niet tegelijk rijp zijn. Het is ook belangrijk om in deze periode uw kas de luchtvochtigheid te verhogen. Als daarna de vruchten zich beginnen ontwikkelen en ongeveer de grootte hebben van walnoten is het belangrijk om deze een deel uit te dunnen, op een tak van 30cm mag je maximaal 2 vruchten hebben.

Deze boom in goede kwaliteit houden vergt dus wel wat tijd en moeite, maar dit loont hem zeker!

 

U merkt het, het kweken van fruit in een serre is goed mogelijk, mits de nodig inzet en moeite. U zal even moeten zoeken naar de goede omstandigheden om ziektes en plagen te vermijden, maar eens u dit onder de knie heeft is het fantastisch om even naar uw tuin te lopen en uw eigen gekweekte vruchten te plukken!

 

Veel kweek plezier!