NL

  • NL
  • EN
  • FR
  • DE
Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte +32 (0)56 71 09 49 Contacteer ons

30 May 2017

7 fruitsoorten die je makkelijk in je tuinkas kan kweken

Het fruit uit de supermarkt heb je niet nodig om gezond fruit in huis te hebben. Je kan uw eigen gezond fruit kweken en daarmee ook geld besparen en dit vanuit uw hobbyserre. Het enige wat u nodig heeft is uw een plaats met veel licht, een tuinkas en enkele zaaibakken. Eens de plant de pot is ontgroeit dient u deze eenmaal per jaar over te brengen naar een nieuwe zodat u de wortels kan snoeien. Eens de plant volgroeit is voorziet u de plant het best van verse compost. Om een nog sneller en beter resultaat te hebben kan u dit iederjaar doen als u de wortels snoeit. Deze planten groeien het best met een bodembasis met goede drainage, zoals kiezelstenen, stenen of gebroken aardewerk. Alles wat u dan nog rest te doen is regelmatig bevloeïen met water.

Hieronder vind u zeven planten die u makkelijk in een vorstvrije serre kan doen groeien:

Aardbeien kweken in een kas

1) Aardbeien

Neem een zaaibak en zorg ervoor dat deze gevuld is met een bodem met een PH waarde van 5,6 tot 6,3. Bemesting word ook aanbevolen voor het kweken van aardbeien. U kan beginnen kweken vanaf een zaadje of er voor kiezen om te werken met een reeds gespruitde plant. Let op dat u uw aardbeienplanten niet overbevolkt worden anders is het risico op ziektes en schimmels groot.

Om aardbeien te kweken heb je genoeg zon nodig. Vandaar het blangrijk om deze te plaatsen op een zonnige plek in uw tuinkas, een aardbeienplant heeft zo'n 6uur per dag zonlicht nodig. U kan ook steeds kiezen voor plantverlichting om deze van extra licht te voorzien.

Klik hier voor meer informatie over het kweken van aardbeien.

2) Druiven

Uw eigen kleine wijngaard in uw serre? Het is mogelijk, zolang u voor een goede ventilatie zorgt. Zo voorkom je schimmel op de plant. U kan zelf de wijnstokken manipuleren om langs de zijkanten tot aan uw dak van de kas te groeien. Om deze plant te kunnen kweken heb je een plantenbak van minium 15 liter nodig.

Druiven hebben een goede drainage nodige. Zorg er dus voor dat u stenen of iet dergelijk onderaan uw plantenbak gebruikt dit aangevuld met uw grond en een deklaag.

Klik hier voor meer informatie over het kweken van druiven

druiven kweken in een serre
Vijgen kweken in een serre

3) Vijgen

U kunt een vijgenboom uit een zaad of een reeds voorgegroeide vijgenplant kweken. Hiervoor heb je plantenbak nodig met drainagegaten. Deze plaats je het best op een zonnige plaatst in uw serre maar vermijd direct zonlicht, vergeet niet uw serre goed te verluchten om schimmels en ziektes te vermijden. Vijgebomen bloeien bij 18 C° celcius dus is deze ideaal om in een serre te plaatsen. De boom geeft u het best water tot deze uit de afvoergaten loopt dit doet u het best één keer per week.

Klik hier voor meer informatie over het kweken van vijgen.

4) Papaya 

U kan mooie tropische papaya planten kweken in u serren, Zolang u deze kan plaatsen in kas van minimum 18 C° celsius of hoger. U kan deze plant dus tijdens de zomer gerust in uw tuinkas laten staan en naar de wintermaanden toe kan u deze binnenin huis nemen. Deze plant heeft veel zon en regelmatig water nodig. U dient ook de wortels iederjaar te snoeien, zo kan deze in een plantenbak blijven.

U zal na reeds 7 - 8 maanden kunnen genieten van het eerste fruit.

 

5) Moerbeien

Als u 10 jaar kan wachten kan u vanaf een zaadje de moerbeiboom laten groeien, zo niet kan u het best een reeds dwerg moorbeiboom kopen om deze te laten groeien in uw serre. Een moerbeienboom moet in een warme kas worden gehouden en het liefst op een zonnige plaats. U heeft ook een zeer grote pot nodig (1/3 van de hoogte van de boom). Voor deze langzaam groeiende plant moet u ook een pot voorzien met drainage gaten en een bak om het overtollige water op te vangen.

Zorg voor genoeg water zodat de wortels nat worden maar niet in een waterbad zitten. Eens de grond droog is moet deze opnieuw worden bewaterd. Wij raden ook aan om elke zes maanden een 'slow-release' kunstmest toe te voegen.

 

6) Watermeloen

U kan in uw eigen hobbykas de sappigste watermeloenen teelen. Hiervoor heeft u een grote pot nodig met een vochtige zandgrond of kan u deze planten in gelijkaardige volle grond. Deze vruchten moeten ook in een warme zonnige plek in uw serre geplaatst worden. Daarnaast heeft u ook een rooster, draad of houten stok nodig om een ondersteuningssyteem te creeëren zodat deze kan verticaal groeien. Aangezien watermeloenen zwaar zijn hebt u een stevige structuur nodig. 

Klik hier voor meer informatie voor het kweken van watermeloenen

7) Abrikozen

Deze kleurrijke vruchten zijn makkelijk te kweken in potten of zaaibakken in uw hobbyserre. Deze kweekt u het best in een pot met veel drainage en grond gemengd met compost. Deze planten kunnen met de hand worden bestuifd door een penseel te gebruiken en van de ene bloem naar de andere te gaan. U dient ook alle vruchten te plukken die vreemd of super klein zijn. Zo heeft de plant meer energie voor de grote en gezonde vruchten te laten groeien.

Klik hier voor meer informatie over abrikozen kweken

Veel kweekplezier

Het Filclair team,